Ben jij echt eerlijk tegen jezelf? Onze eigen waarheid zit vaak verstopt onder vele lagen van conditioneringen, patronen, gedrag en we denken dat we dat zijn. Dat dat ons karakter, onze persoonlijkheid is. “Zo ben ik nou eenmaal”. We zijn ons compleet gaan identificeren met bepaalde delen van ons gedrag.

In werkelijkheid is dat veelal de leugen, verkleed als de waarheid. En wij zijn gaan geloven dat dat is wie we zijn (zie de prachtige legende hierover onderaan dit artikel.)

We zijn vergeten wie we nog meer zijn, wat ons drijft in het leven, wat onze zielskwaliteiten zijn en waar we echt JA tegen zeggen in het leven. Voor mij is dit een belangrijke oorzaak van het gebrek aan zingeving dat velen van ons ervaren.

Daar weer contact mee maken vraagt om verstilling, (door)voelen en in de spiegels durven kijken, die anderen voor ons zijn. Gelukkig zijn er zoveel anderen om ons heen, waar we de hele dag delen van onszelf op projecteren. Delen die we nog niet kunnen omarmen van onszelf. Dit kunnen positieve projecties zijn (mensen bewonderen) en ook negatieve projecties zijn (mensen waar we een oordeel over hebben / waar we wat van vinden).

Deze projecties echt helder krijgen is niet altijd makkelijk en soms heb je daar hulp bij nodig. Ons ego zit ons daarbij namelijk vaak in de weg, zeker als het onze eigen schaduwkanten betreft. Mensen willen nu eenmaal pijn vermijden en geluk verkrijgen. Of zoals de legende het vertelt: de meesten onder ons hebben geen enkele wens de naakte waarheid te ontmoeten. Dit echt aangaan vraagt om veel moed, veiligheid en 100% eerlijkheid.

Maar he, wat je er voor terugkrijgt is niet mis… Jezelf en het leven: in volle glorie!

LEGENDE: DE NAAKTE WAARHEID

Volgens een legende uit de 19e eeuw ontmoette de Waarheid en de Leugen elkaar op een dag. De Leugen zei tegen de Waarheid: “Het is een prachtige dag vandaag”! De Waarheid keek omhoog naar de hemel en zuchtte, want de dag was werkelijk prachtig. Ze brachten veel tijd samen door die dag.

Uiteindelijk kwamen ze bij een waterput. De Leugen nodigde de Waarheid uit. “Kom, het water is erg lekker, laten we samen een bad nemen!” De waarheid, vertrouwde het niet helemaal, testte het water en ontdekte dat het inderdaad heel lekker was. Ze ontdeden zich van hun kledij en begonnen zich te baden.

Plots vloog de Leugen uit het water, trok de kleren van de Waarheid aan en rende weg. De woedende Waarheid kwam uit de put en holde overal heen om de Leugen te vinden om haar kleren terug te halen.

De mensen, die de Waarheid naakt zagen, wendde hun blik af, met schaamte, minachting en woede. De arme Waarheid keerde terug naar de put en verdween voor altijd, zich daarin verstoppend. Zich schamend voor haar onbedekte naaktheid.

Sindsdien reist de Leugen de wereld rond, verkleed als de waarheid. Weinigen valt het op , omdat de meesten onder ons geen enkele wens hebben om de naakte Waarheid te ontmoeten.

Het wereldberoemde schilderij – “De waarheid die uit de bron komt”, Jean-Léon Gérôme, 1896. (Vertaald. Origineel via internet) Bedankt Liliane Coenegrachts en www.breathbliss.nl