Het is voor velen een enorme overwinning om te besluiten deel te nemen aan het verdiepingsweekend. De WIL speelt daarbij een belangrijke rol bij een besluit als deze. De wetenschap stelt al jaren dat vrije wil een illusie is; dat we speelbal zijn van onze conditioneringen en programmeringen. Dat we dus eigenlijk willoze slachtoffers zijn van ons onbewuste. Maar is dat wel zo? Psychosynthese stelt dat we wel degelijk een WIL hebben. Het mooie is dat deze wil te trainen is. Het is als proces vergelijkbaar met het trainen van een spier. Het vraagt wel om toewijding, consistentie en gerichte inspanning.
Om het nog complexer te maken onderscheid Roberto Assagioli, grondlegger van de psychosynthese, verschillende vormen van de WIL, die elk een uniek aspect van het menselijk vermogen benadrukken.
- Sterke Wil: Dit verwijst naar de vastberadenheid en kracht die nodig zijn om doelen te bereiken, obstakels te overwinnen en door te zetten ondanks tegenslagen. Het is de energie die ons voortdrijft om door te zetten in moeilijke situaties (bijvoorbeeld bij een sportieve uitdaging).
- Kundige Wil: Deze vorm van wil richt zich op de bekwaamheid om middelen en strategieën effectief in te zetten om een doel te bereiken. Het omvat planning, organisatie en de praktische uitvoering van acties (bijvoorbeeld het plannen van een reis of autorijden).
- Liefdevolle Wil: De goede wil is ethisch en moreel gericht. Het impliceert handelen vanuit compassie, rechtvaardigheid en een verlangen om het welzijn van anderen te bevorderen. Het is de wil die rekening houdt met de ethische implicaties van onze daden (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of milieuactivisme).
- Transpersoonlijke Wil: Deze vorm overstijgt het persoonlijke en verbindt zich met hogere, universele waarden en doelen. Het is de wil die wordt gedreven door spirituele idealen en het verlangen om een positieve bijdrage te leveren aan het grotere geheel. (bijvoorbeeld Ghandi)
- Transcendente Wil: Dit is de hoogste vorm van wil, die zich richt op de realisatie van het zelf als onderdeel van een groter, kosmisch bewustzijn. Het omvat de ervaring van eenheid en de wil om te integreren met het universele bewustzijn (Bijvoorbeeld Boedha’s verlichting).
Assagioli benadrukte dat een geïntegreerd en evenwichtig gebruik van deze verschillende vormen van WIL essentieel is voor persoonlijke groei. Hij zag de wil niet alleen als een kracht om doelen te bereiken, maar ook als een middel om persoonlijke en spirituele harmonie te vinden.
Maar hoe train je nou deze wil? Stap 1 is altijd bewustwording, dus ook hier. Osho zei zo mooi: “freedom is only possible if you are not caged in your habits and unconscious patterns of living.” Dus jouw dagbewustzijn vergroten in het ei van psychosynthese (zie blog, wat is psychosynthese): waarom doe ik wat ik doe? Waarom werd ik getriggerd? Vanuit welke subpersonen handelde ik? Was dat wat ik wilde? Wat zat er onder dat gedrag?
Stap 2 is: verantwoordelijkheid nemen voor al deze delen. Voelen wat er gevoeld wil worden, je er niet mee identificeren, maar ze blijven waarnemen in verbinding met je Hogere Zelf. Je bent niet je gedrag en in het voelen kunnen dingen transformeren en ontstaat er ruimte. Ruimte om andere keuzes te maken.
Stap 3 is: andere keuzes maken: niet meer willoos slachtoffer zijn van je emoties, je triggers, maar te kiezen voor vrijheid, voor geluk en vrede. Dit vraagt zoals gezegd, toewijding en discipline. De wil om elke keer weer naar jezelf te kijken, de verbinding met je hogere zelf en innerlijke waarnemer te versterken. Onze ziels bestemming is niet iets wat ons overkomt, maar wat we mede-creëren.
Deelnemen aan een verdiepingsweekend bied je de ruimte om de verschillende wilsvormen liefdevol en zonder oordeel te aanschouwen, te ontwikkelen en te harmoniseren.
Recente reacties