“Ik voel zoveel onrust en het is zo druk in mijn hoofd. Hoe kom ik van deze gedachten en gevoelens af? Hoe krijg ik rust in mijn hoofd en weet ik wat ik wil? Of moet ik maar gewoon tevreden zijn met mezelf?

Deze vraag kreeg ik via de mail van een dame die bij mij in coaching is. Vanmorgen appte ze mij, hoe helpend mijn antwoord was, dus ik deel het graag, want misschien heb jij er ook wat aan.

Voor mij spelen er twee belangrijke dingen in jouw vraag:

1. RUST IN JE HOOFD
We kunnen het denken niet stoppen, maar om meer rust te creëren in je hoofd kun je twee belangrijke dingen doen:

a. Leer mediteren.
Het hoofd blijft wel denken. Dat kun je niet stoppen. Net zo min als je je hart kunt en wilt laten stoppen met kloppen. Het hoofd is gemaakt om te denken. Jij kunt echter wel bepalen hoeveel aandacht je die gedachten geeft. Dit leer je met mediteren. Mediteren is helemaal niet ingewikkeld, het vraagt wel training. Eigenlijk is het simpel gezegd je aandacht richten op iets anders dan je gedachten. Dit is iets dat je moet leren en ook moet trainen. Mij helpt het om me heel bewust te richten op mijn ademhaling en mijn uitademing te verlengen. 4 tellen in, 8 tellen uit. Of ik richt me op alle gevoelens mijn lijf, zonder er iets van te vinden. Alle gevoelens voelen en door je heen laten gaan. Er zijn hele goede apps, die je helpen: meditation moments, mindfulness mentor of headspace.

Ennuh…. Netflix is geen rust in je hoofd, het is afleiding.
Dus uit je hoofd, in je lijf. Daar vind je ook het antwoord op wat jij wilt. Dat kun je namelijk niet bedenken met je hoofd. En durf daarmee te experimenteren. Alleen zo kom je erachter wat je werkelijk wilt en leer je jezelf beter kennen.

b. Het is raadzaam om van tijd tot tijd je gedachten echt eens onder de loep te nemen. Schrijf ze eens op en vraag jezelf eens af:
– is dit een helpende of een niet-helpende gedachte?
– is deze gedachte nog wel relevant? Is deze wel waar?
– van welke subpersoon is deze gedachte?

Probeer jezelf dus eens te observeren terwijl je denkt en er niet één mee te worden. Jij bent niet je gedachten, je bent meer dan je gedachten. Dat is jouw mantra de komende tijd. Zeg iedere keer tegen jezelf als je onrust ervaart en last van je gedachten hebt: ik ben meer dan mijn gedachten.
Het allergrootste probleem met onze gedachten is dat we ze geloven en voor waar aannemen.

2. STOPPEN MET VECHTEN EN OMARMEN WAT ER IS.
Er is nog een hele belangrijke tweede stap. Als je alleen met bovenstaande aan de slag gaat, bestaat de kans dat je je ongemakkelijke emoties gaan omzeilen: lekker van een afstand waarnemen, focus op de adem en ze zo niet echt voelen. Echter om iets los te laten, moet je het eerst vastpakken.
Je wilt van je gedachten en gevoelens af schrijf je. Zoals we besproken hebben: what you resist persist, dus omarmen al die ongemakkelijke gevoelens. Hoe harder jij van jouw ongemakkelijke gevoelens af wilt, hoe meer ze zich zullen opdringen. En het enige dat ze willen is gevoeld worden. Meer niet. Dus ga met jezelf op de bank zitten als je je rot voelt en zeg je tegen jezelf: het mag er allemaal zijn. Ik mag me ook gewoon rot voelen. Als er een emoties opkomt onderdruk deze dan niet.

Over je laatste zin, moet ik gewoon tevreden zijn met mezelf?
Uiteindelijk is voor mij de essentie: gewoon helemaal tevreden zijn met wie we zijn. Dat we onszelf helemaal aanvaarden met alles wat we zijn. Wat een geluk is dat!

Dus ja, alleen hoe kom je daar? Bovenstaande is belangrijk hierin en dat blijft werk in uitvoering. Het allerbelangrijkste werk dat we hier op aarde kunnen doen.