Ken of herken onderstaande van jezelf? Je helpt mensen, dag en nacht, je staat altijd voor iedereen klaar. Ook ben je behulpzaam. Op zich zijn dit allemaal goede eigenschappen. Als het te wordt schiet de balans door en kan het helperssyndroom ontstaan.

Het helperssyndroom komt voor in relaties, vriendschappen, bij coaches en therapeuten, andere hulpverleners. Mensen die lijden aan het helperssyndroom willen iedereen hulp aanbieden. Het kan verschillende achterliggende redenen hebben waarom je het doet.
Bijvoorbeeld:
– om je eigen onzekerheid te compenseren,
– omdat je graag aardig gevonden wil worden,
– je kan, durft geen nee te zeggen.

Er ontstaat bij het helperssyndroom een ongelijkwaardige relatie.
Helpen doe je vaak vanuit iets anders, vaak ben je je dat niet bewust. Vanuit de helper doe je ook een aanname dat de ander zit te wachten op hulp. Daarnaast vraagt de ander er niet om, die krijgt het ‘zomaar’ of hij er nou wel of niet op zit te wachten. De helper kan zich niet gewaardeerd voelen door ’n niet positieve reactie van de ontvanger.

Ben jij je bewust van jouw helperskant?
Hoe ziet die er bij jou uit?

Wat je kan helpen is je bewust te worden dat je aan het ‘helpen’ bent en wanneer je dat doet. Ook goed om te achterhalen waarom je het doet. Doe je het omdat je er iets voor terug wil dan kost het vaak energie. Doe je het onvoorwaardelijk dan geeft het energie.

Mooie ontdekking gewenst!