Onlangs coachte ik een mooie, lieve vrouw die teleurgesteld was in haar vriendinnen. Zij gaf zoveel en ze kreeg dat niet altijd terug.
Samen verkenden we deze teleurstelling. Onder de teleurstelling zat een gevoel van afwijzing met daarbij allerlei gedachtes als:

  • Hoor ik er nog wel bij?
  • Ben ik wel leuk genoeg?
  • Waarom doen ze dit niet terug voor mij als ze weten hoe leuk het is?

We kregen een mooi gesprek over brengen en halen in relaties.

Breng / geef je echt zonder dat je er wat voor terug verwacht? Als dat niet 100% zo is, ben je toch stiekem nog aan het halen.
Wat ben je dan aan het halen, vroeg ik haar. Zij kwam erachter dat dit bevestiging en waardering was.

Als je niet heel veel van jezelf houdt, word je afhankelijk van de liefde, erkenning en waardering van anderen om je goed te voelen. Als je die liefde en erkenning dan niet krijgt, doet dat pijn en raak je teleurgesteld. Vaak gaan we dan nog meer volharden in ons patroon en nog meer geven, harder ons best doen, onszelf aanpassen om toch gezien te worden. Soms spreken we het uit naar de ander, maar ook dit gaat niks wezenlijks veranderen in jou.
Je blijft immers afhankelijk van de liefde, erkenning en waardering van anderen.
Waar het wel over gaat, is jezelf steeds meer liefhebben. De patronen waarin je liefde aan het halen bent gaan doorzien en die delen van jezelf onder ogen komen, die je nog maar moeilijk lief kunt hebben en waar je streng bent voor jezelf.

Delen van jezelf die je liever in de schaduw zet: de control freak, de oordelaar, de drama queen, jouw kwetsbare, gevoelige kant, jouw boze kant en de kant die nog liefde, erkenning en waardering buiten zichzelf haalt, etc. Al die kanten mogen er zijn en willen gezien worden. Ook die kanten verdienen onze liefde en aandacht. Juist die kanten, zodat hetgeen dat onder dat gedrag zit, zichtbaar kan worden. Niet altijd makkelijk, want ze bevinden zich niet voor niets in onze schaduw. Wel heel dapper. ❤

Ik gaf haar een aantal vragen mee om de komende tijd op te reflecteren:

  • Als ik wil geven: geef ik dan omdat het mij plezier geeft, of verwacht ik er eigenlijk toch iets voor terug?
  • Dat wat ik terug verwacht, kan ik dat mezelf geven?
  • Als het antwoord nee is: wie zou me dan even vast kunnen houden en helpen om het onderliggende gevoel toe te laten?
  • Hoe goed ben jij in zelf ontvangen?

Alle liefde, begint met liefde voor onszelf. ❤

Herken je dit? Stuur ons gerust een bericht.