You are not sick, you are healing.

Zo waar en wat zijn we dit toch vergeten in onze westerse maatschappij en onze Westerse geneeskunde. Het is moeilijk voor ons te begrijpen, maar ziekte is in feite genezing. Mijn zoon zei gister ineens tegen me: “Mam, het lichaam maakt geen fouten. Het wil je alleen wat vertellen, Dat je meer moet bewegen bijvoorbeeld. ” We kregen er een prachtig gesprek over. Ik ben niet tegen de Westerse geneeskunde. Ook deze doet geweldige dingen. Ik ben alleen meer voor een holistisch perspectief, waarin we breder gaan kijken naar ziekte. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel.

Fysiek:
Zorg je goed voor je lichaam? Zorg je voor voldoende rust (slaap), voed je jezelf met gezond eten en zorg je voor voldoende beweging? Ons lichaam is ons voertuig hier op aarde en het is belangrijk dat we daar zorg voor dragen.

Emotioneel:
Emoties zijn bedoeld om te stromen. Het is de manier van het lichaam om onze emotionele indrukken te verwerken en los te laten. Iets dat je niet gevoeld hebt kun je niet loslaten. Als we deze onderdrukken, zet de energie zich vast in ons lichaam en worden we ziek. Wel goed om het onderscheid te maken tussen emoties voelen en deze voeden.

 

Mentaal:
Hoe praat jij tegen jezelf. Is dat liefdevol en ondersteunend of is dat oordelend, bestraffend en eigenlijk nooit goed genoeg? Welke mentale overtuigingen heb je over jezelf en over het leven? Dat je altijd eerst voor anderen moet zorgen en dan pas voor jezelf bv. Zo zijn er ontelbare mentale overtuigingen, die ons kunnen dwarszitten.

Als je nog geen zicht hebt op jouw innerlijke dialoog, kijk dan hoe deze is met de mensen om jouw heen. Is die liefdevol? Als je streng bent voor de mensen om je heen, ben je dat ook altijd voor jezelf.

Spiritueel:

Als je als ziel van jouw pad afwijkt hier op aarde, wil het leven niks liever dan jou weer op jouw pad brengen, zodat je een bezield en vervuld leven kan leiden, waarin al jouw zielskwaliteiten geleefd worden. Daarvoor moeten we soms diep naar binnen keren; om alle aardse illusies waarin we zijn gaan geloven los te laten en ons te herinneren wie we werkelijk zijn.
Ziekte kan ons helpen om naar binnen te keren en weer te gaan voelen en ons weer te verbinden met onze onderdrukte gevoelens en emoties, ons bewust te worden van onze mentale constructen en belemmerende overtuigingen. Om bewustzijn te krijgen op waar we nog niet goed voor onszelf zorgen.
Dr. Hamer, grondlegger van de Germaanse Geneeskunde zegt precies hetzelfde. Hij noemt dat Zinvolle Biologische Speciaalprogramma’s (ZBS). Het lichaam en het leven is nooit tegen ons, altijd voor ons, wij zijn alleen verleerd om ernaar te luisteren. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan welke innerlijke conflicten ten grondslag liggen aan specifieke ziektes en is gekomen tot een prachtig naslagwerk: Zielsoorzaken van ziekte. 
Geen makkelijk proces en soms denken mensen hierbij dat ze dus schuld hebben aan hun ziekte. Dat is niet wat ik hier schijf. Verre van. Het gaat nooit over schuld, wel over bewustwording, zodat we andere keuzes kunnen maken. Keuzes voor een vrijer en bezield leven. Het lichaam wijst ons daarbij de weg.