Voor wie mij (Ingvild) kent, weet je dat ik een aantal uitspraken heb, eentje daarvan is: ‘je lichaam weet de weg’. De afgelopen jaren heb ik steeds helderder gekregen hoe dat voor mezelf werkt. Ook het belang van lichaamswerk en een ochtend- of avondroutine. In de afgelopen maanden is er een nieuwe routine in mijn ochtend programma bijgekomen. De Vijf Tibetanen.

“De Vijf Tibetanen is een serie van 5 eenvoudige yoga oefeningen afkomstig van Tibetaanse monniken uit het Himalaya gebergte. De Vijf Tibetanen bleven een goed bewaard geheim tot een Britse legerofficier ze aan het begin van de vorige eeuw in het Westen introduceerde. De oefeningen blinken uit in eenvoud, maar onderschat ze niet! Het verhaal gaat dat ze je eeuwig jong houden.De Vijf Tibetanen hebben een vitaliserende werking op zowel je lichamelijke als je mentale conditie. Ze worden daarom ook wel de vijf verjongingsrituelen genoemd. Het fijne aan de Vijf Tibetanen is dat de oefeningen makkelijk zijn te onthouden, je de deur er niet voor uit hoeft én ze weinig tijd in beslag nemen.”Bron: holistik.nl

Ik doe de oefeningen nu sinds enkele maanden elke ochtend (bijna elke ochtend). De oefeningen zijn bedoeld voor 21x achter elkaar. Voor mij is het belangrijk dat ik blijf voelen waar mijn grenzen liggen vanwege mijn rug dus ik ben het aantal aan het opbouwen. Ik ben begonnen met alles 5x achter elkaar. Nu zit ik op 15x. Wat ik merk is dat mijn lichaam krachtiger wordt en ik soepeler beweeg. De oefeningen zetten je chakra’s open waardoor je je vitaler en energieker voelt.

Oefening 1

Strek je armen zijwaarts, handpalmen naar beneden. Houd je schouders ontspannen en breng armen en schouders op één lijn. Draai nu op de plaats om je as met de klok mee. Richt je blik op een vast punt zodat je niet duizelig wordt en je evenwicht verliest. (Net als bij ballet en pirouettes :))Na het draaien, haal je drie keer adem waarbij je bij het inademen de handen boven het hoofd samen brengt, en bij het uitademen de armen zijwaarts laat zakken. Door het langzaam opbouwen van het aantal draaiingen train je je evenwichtsorgaan. Het draaien werkt als een centrifuge op het lichaam en de ingewanden waardoor onzuivere stoffen verdwijnen.

Oefening 2

Ga plat op de vloer liggen met je armen langs je lichaam. Handpalmen naar beneden. Haal adem door je neus en til je hoofd op van de vloer en til tegelijkertijd je benen op terwijl je je knieën gestrekt houdt. Terwijl je uitademt laat je je hoofd zakken en laat je je benen ook weer zakken. Ontspan je spieren helemaal en herhaal de oefening. Als je klaar bent haal je drie keer diep adem terwijl je handen op je onderbuik liggen.

Oefening 3

Ga op je knieën zitten, knieën onder de heupen. Terwijl je uitademt buig je je kin naar je borst. Bij het inademen buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Steun met je handen op je billen of dijen. Als je klaar bent met de oefening haal je drie keer diep adem terwijl je zittend op je knieën voorovergebogen zit of op je rug ligt met de handen op de buik.

Oefening 4

Ga zitten met je benen gestrekt voor je, armen langs het lichaam steunen op handpalmen. Adem uit, en buig je kin naar je borst. Adem dan langzaam in en hef je bovenlichaam omhoog en laat je hoofd naar achteren vallen. Hou even je adem in en span de spieren van je lichaam. Adem uit en keer langzaam terug in de beginpositie. Na afloop ga je liggen en haal je drie keer diep adem.

Oefening 5

Begin in kruiphouding. Handen onder de schouders, en knieën onder de heupen. Adem in. Til je stuitje op en kom in de omgekeerde V houding terwijl je uitademt. Buig je kin naar je borst. Laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd terwijl je inademt achterover en kijk naar boven. Ga na afloop liggen en haal drie keer diep adem.