NIEMAND IS NIET BANG…… TOCH?

Deze zin fluisterde een deelnemer aan onze Ademdag me vorige week tijdens het ademwerk toe. Er achteraan kwam een vragende “toch”? Ja, zei ik tegen haar. Niemand is niet bang en verwelkom jouw angst maar.

De eerst stap in transformatie is altijd bewustwording. Je überhaupt bewust worden van je emoties. Veel mensen zijn zich niet eens bewust van hun emoties en de emotie angst is daarbij misschien wel de lastigste. Ik herken dit i.i.g. bij mijzelf en ik moest eerst weer in contact komen met mijn verdriet en boosheid om zo weer vertrouwd raken met mijn eigen emoties, alvorens ik echt mijn eigen angsten kon gaan doorvoelen en loslaten.
Op zich is angst is een natuurlijk verschijnsel en waarschuwt ons voor gevaar. Super nuttig, want dan kunnen we vechten of vluchten. Er is echter nog een derde optie als we niet kunnen vechten of vluchten: bevriezen (in macht-onmacht situaties). Daar ontstaan vaak de problemen: de angst slaat naar binnen en nestelt zich in onze cellen, botten, spieren en organen. De energie van angst is verlammend, creëert controledrang en maakt dat we op onze hoede zijn, altijd aan staan. Het leven niet voluit leven. Uiteindelijk zijn heel veel angsten terug te voeren op een drietal basisangsten:

1. de angst om niet geliefd te zijn;
2. de angst om controle te verliezen;
3. de angst voor schaarste / tekort.

Stap 2 in transformatie is verantwoordelijkheid nemen. Zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen emoties betekent jezelf toestaan deze simpelweg te voelen. Er niet tegen vechten, buiten jezelf projecteren, maar ze verwelkomen. Er JA tegen zeggen, zodat je lijf deze los kan laten. De controle opgeven en je overgeven aan de wijsheid van je lichaam. What you resist, persist en als je deze weerstand loslaat is dat enorm bevrijdend. Dat is ook wat deze dame ervaarde na afloop. Het lichaam voelt vaak letterlijk lichter aan.

De laatste stap is andere keuzes maken. Pas na deze 2 stappen, kun je echt andere keuzes gaan maken in je dagelijkse leven. Anders blijven het goede voornemens en verzand je na een tijdje weer in je oude patronen, want ons onderbewuste is altijd sterker (95% van ons gedrag is onbewust). Dus maak je onderbewuste bewust, want dat wat je leert kennen, ben je niet meer. Leer je angst kennen. Van heel dichtbij.

Er is momenteel heel veel angst in de wereld, collectief en ook individueel. Angsten vermommen zich namelijk vaak als oordelen en die zijn er genoeg momenteel: viruswappie, makke schapen, coronahufter en oordelen dat mensen zich niet willen laten vaccineren of geen mondkapje dragen asociaal zijn. Ik heb veel voorbij zien komen in beide kanten van het spectrum.
Dit is voor mij niet de weg. Ik geloof oprecht dat ieder mens elke dag zijn uiterste best doet om een goed mens te zijn. Ik geloof ook dat we de nieuwe wereld verwelkomen als we allemaal afstemmen op liefde en echte liefde sluit niets of niemand uit.

Harte groet,

Karen

Wil je een keer bij een ademdag zijn? hier lees je meer