Ken je dat, zo’n gevoel van onzekerheid: geen keuzes kunnen en durven maken? Bang om de verkeerde keuzes te maken of je werkelijke gevoelens te uiten? Aan veel dingen twijfelen? Niet weten waar je goed aan doet?
Onzekerheid kan oppoppen op de kleinste momenten. In wat je wilt eten, in hoe je je avond wil besteden, in wat je aan wil trekken. Ook in grote dingen zoals of je van baan moet veranderen, of je moet verhuizen, of je bij je partner wil blijven of niet. Kortom onzekerheid: je bent of voelt je nergens zeker van. Het kan allerlei gevoelens oproepen, onrust, pijn of angst. Meestal is het geen blijdschap, in de zin van: ‘jippie heerlijk wat voel ik me onzeker’.
Jaren lang heb ik me onzeker gevoeld of en wanneer ik moeder wilde worden. Af en toe werd ik er helemaal gek van. Het was vooral mijn hoofd dat zich er mee bemoeide. Het gevoel eronder was voor mij: ben ik het wel waard om moeder te worden. Het was ’n intens proces, niet wetende dat ik uiteindelijk moeder van 4 prachtige kinderen zou worden.
In mijn praktijk is de eerste stap van bewustwording het herkennen dat je een onzekere kant hebt en dat je hem niet niet bent. Soms krijg ik ook de vraag: ‘is  mijn onzekerheid ook een subpersoon?’ ‘Ja, dat is het.
Vanuit Spiegelhart werken we dan met krukken om die subpersoon een plek te geven in de ruimte. Je onzekerheid krijgt dan letterlijk een gezicht, een uiterlijk, een vorm. Je kunt dat deel vragen stellen waarover het onzeker is. Dat kan werkelijk waar alles zijn. Het geeft opluchting om te beseffen dat je een onzekere kant hebt en ‘m niet bent. Als je nog een laagje verder wil voelen kan je ook je lichaam vragen waar je de onzekerheid voelt, ook dat kan overal zijn. Op het moment dat je contact maakt met die plek in je lichaam zijn woorden niet meer nodig, alleen maar voelen en waarnemen wat er is en daar ruimte voor maken.
De tegenpool van onzekerheid is arrogantie. Wellicht heb je daar een allergie op? Of je herkent dat je je irriteert dat mensen uit de hoogte doen? (dat zou je zelf nooit zo doen). Alle polariteiten, tegenstellingen, hebben dus twee kanten: onzekerheid versus arrogantie, het midden is zelfvertrouwen.
Als alles er mag zijn, mag je dan je onzekerheid voelen en ook je arrogantie? Als je allebei de kanten voelen en ervaren kan en mag en ook doorleven, dan kom je ook uit in het midden, zelfvertrouwen. dan weet je niet vanuit je hoofd wat goed voor je is, je hart weet het.
Ik ben benieuwd hoe jij er in staat. Herken je iets van bovenstaande? Ken jij je onzekere en arrogante kant? Of voel je misschien schaamte daarop? Het mag er allemaal zijn. En leuk als je het me wil laten weten.