De manipulator als subpersoon. Manipulatie is een vorm van emotionele chantage. Iemand probeert invloed uit te oefenen op wat je denkt, voelt en doet, zonder dat je dit zelf door hebt. Veelal wordt er geschreven over manipulatief gedrag wat je tegenkomt in je omgeving en om het te herkennen, maar heb jij zelf een manipulator aan boord? Kwetsbaarheid aanwenden om iets voor elkaar te krijgen of invloed uitoefenen om je zin door te drijven is ook manipulatie.

Deze van ons zelf zien is nog niet zo makkelijk. Hij bevindt zich vaak in onze schaduw. Dat betekent dat we het ons alleen bewust kunnen worden door onder andere spiegels van anderen en schaduwwerk. Schaduwwerk is het omarmen van je schaduwkanten. Op het moment dat je dat gaat doen leef je voluit. Het betekent niet dat je al jouw schaduwkanten moet uitleven. Wel dat je er verantwoordelijkheid voor neemt en daarvoor moet je ze je eerst bewust worden.

Afgelopen weekend werd ik me weer op een pijnlijke manier bewust dat ik in mijn manipulator zat. Op vrijdag had ik een mooie en intensieve eerste dag van mijn opleiding Sjamanisme en systeemopstellingen. Ik kwam daar moe en aangeraakt vandaan. Op zaterdagochtend moest er veel, met drie zonen die alle drie voetballen moeten we heen en weer rijden naar voetbalwedstrijden. Deze zaterdagochtend ging de wekker om half 7… Moe en zonder zin vertrok ik met mijn zoon naar Zoetermeer. Ik bleef moe en ben die moeheid gaan gebruiken om te zorgen dat de rest van de dag de kinderen zouden gehoorzamen, ze moesten opruimen, ze moesten stil zijn, geen herrie maken, ze moesten vooral van alles want ik was moe. Ik heb wel uitgesproken dat ik moe was en ’s middags even naar bed wilde, ik deed het alleen niet. Voor alles wat niet liep die dag , zette ik mijn moeheid in. Ik wilde van alles voor elkaar krijgen, wat overigens helemaal niet lukte. De kinderen reageerden nors en boos op me waardoor de situatie alleen maar erger werd. Tot dat ik ’s avonds ineens helemaal alleen was, zonder man en kinderen en n stuk las over manipulatie en me ineens realiseerde dat ik ongeveer de hele dag bezig was om te manipuleren. Doordat ik me dat bewust werd, was ik er ook meteen uit. De kinderen lagen net in bed, waren nog wakker en ik kon weer met liefde en aandacht bij mezelf en hen zijn.

Kortom, ben jij je bewust wanneer je manipuleert? Zet jij zelf gedrag en emoties in om iets voor elkaar te krijgen, zoals bijvoorbeeld je moeheid, je tranen, je drama? Herken je het gedrag bij anderen? Dat ze een emotie inzetten om iets voor elkaar te krijgen?