Tja, de perfectionist. Wie van ons, als je dit leest, kent m eigenlijk niet?

Ik heb een overtuiging dat ik niet goed kan schrijven, niet zo animerend, zo enthousiasmerend. Deze overtuiging helpt me niet om dan lekker weg te schrijven. Daarnaast voel ik ook dat als ik dan dat stuk schrijf dat het helemaal goed moet zijn. Het liefst in een keer, zonder aanpassingen. Juist daar zit dan de crux, vanuit mijn perfectionisme moet het helemaal goed zijn, wil ik het liefst geen feedback van Karen of Brenda of Inge , onze VA’s, want mocht ik die feedback krijgen word ik bevestigd in het feit dat ik het niet goed gedaan heb.

Kortom, mijn perfectionist:
– heeft last van uitstelgedrag,
– doet het goed of niet,
– moet alles het liefst in een keer goed doen,
– is bang voor feedback als het toch niet goed is, want dan word ik daarin bevestigd,
– let op alle details,
– heeft veel tijd nodig om alles net zo lang opnieuw te doen totdat het wel goed is,
– heeft moeite om stukken te schrijven aangezien ze gelezen worden door anderen (die er wat van vinden 😉 ).

Ik weet al jaren dat ik een perfectionistische kant heb. Mijn geboortedag is 10 september. Degenen die wat weet hebben van astrologie weten dan dat mijn sterrenbeeld Maagd is. Een van de karaktereigenschappen van de Maagd is perfectionisme. Alsof het dus al in mijn DNA zit.

Mijn vader is jarenlang ‘hoofd van de basisschool’ geweest. Hij heeft me leren leren, leren plannen (ben ik nog steeds niet goed in). Hij vond het belangrijk dat ik goede cijfers haalden op school. Ik haalde gemiddelde cijfers en toch had ik het idee dat ze nooit hoog genoeg waren, in de basis was het gevoelsmatig nooit goed genoeg. Ik werd gezien op het moment dat ik een 10 haalde. Zelfs dan was de aandacht van korte duur. Ik geloof dat daar onder andere de basis ontstaan is van mijn perfectionist. Zodra ik perfect werk aflever kan niemand me iets maken. Wanneer ik de tijd neem om eens te zitten met mijn perfectionist word me helder wat er onder zit, ik voel me minderwaardig ten opzichte van een ander. Dat is een oud deel van me, het zit vast aan een klein meisje wat onvoorwaardelijke liefde nodig heeft. Door mijn perfectionist zo tot in detail te ontwikkelen werd ik wel gezien. Het kostte me wel wat.

Tijdens coachsessies kom ik zowel vrouwen als mannen tegen die perfectionistisch gedrag ervaren. Bewust of onbewust. Op het moment dat het gedrag je niet belemmert is er niets aan de hand. Op het moment dat het je wel belemmert om vrij uit te leven en te doen waar je blij van wordt dan is het een ander verhaal. Onderkennen dat je een perfectionistische kant hebt is een. Samen onderzoeken wie die kant in je is, helpt ook. Ik bedoel daarmee onderzoeken wat jouw perfectionistische kant doet en laat, wanneer hij/zij tevoorschijn komt. Daarnaast is het ook fijn om te onderzoeken welke subpersoon de compleet andere uiterste is en wat er in het topje van de driehoek staat; de balans tussen beide uitersten, de kwaliteit. Voor mij is de driehoek:

                                            Vertrouwen

 

Gemakkelijke/nonchalante                       Perfectionist

 

Ik ben benieuwd hoe jouw driehoek er uit ziet. Laat ons wat weten, vinden we leuk! ♡


Wil je meer lezen over de vorige subpersonen die wij behandeld hebben?

Hier vind je Subpersoon I: ” De Slavendrijver”

Hier vind je Subpersoon II: “De Innerlijke Saboteur”

Hier vind je Subpersoon III: “De Strenge”

Hier vind je Subpersoon IV: “De Innerlijke Criticus”

Hier vind je Subpersoon V: “Het innerlijke kind”