Onlangs schreven we een introductie op psychosynthese met vervolgens elke maand een beschrijving van veel voorkomende subpersonen.

Deze keer behandelen we de subpersoon: “de strenge.

Ik zocht op internet de betekenis op van streng. Wikipedia gaf de volgende definitie: als iets of iemand je weinig vrijheid geeft om het anders te doen. De betekenis resoneerde bij me. Deze keer beschrijf ik de subpersoon ‘de strenge’. En met dit schrijven gaan mijn gedachten en herinneringen ook uit naar hoe het bij mij vroeger ging.

Ik ben streng opgegroeid, dat wil zeggen dat er veel regels waren hoe ik me moest gedragen. We mochten de telefoon niet opnemen als we niet met twee woorden spraken, we mochten niet rennen in de winkel, we mochten niet met onze handen eten. Nooit met lege handen naar de keuken, wat op de trap ligt mee naar boven nemen. Er waren heel veel regeltjes. Misschien herken je het wel? Daarnaast ben ik gelovig, katholiek, opgegroeid waar ook nog allerlei leefregels bij hoorden.

En nu betrap ik me erop in mijn eigen gezin dat als ik niet oppas ik bovenstaande regels toepas. Pijnlijk besef vind ik dat. Ik zie mezelf het dan doen en soms kan ik er niet uit stappen. De strengheid van vroeger zit in mij. Ik geef mezelf weinig vrijheid om het anders te doen. En ja, soms zijn regels ook nodig, alleen vanuit mijn strenge heb ik er echt heel veel. Ik praat anders, commandeer mijn kinderen en ben eerlijk gezegd dan af en toe ook een politieagent.

In een van mijn ayahuasca reizen spiegelde moeder ayahuasca mij allerlei situaties waarin ik streng was. Ik kreeg ze als een diavoorstelling voorgeschoteld, één voor één. Het enige wat ik kon was huilen, diepe tranen. In het doorgeschoten stuk van de strengheid is weinig beweegruimte voor mezelf en ook voor mijn omgeving, ik ervaar ook weinig liefde, niet voor mezelf en daarmee ook niet voor mijn directe omgeving. Om dat bewust te worden is voor mij vooral pijnlijk. En de tranen werken helend.

Wat fijn is dat ik mijn strenge deel sneller herken. Ik heb haar op een kruk gezet en het is een dametje, met een knot en een brilletje op haar neus, nee geen wrat 😊. Ze komt vooral tevoorschijn als ik moe ben, en maar doorga. En waar het deep down over gaat is dat ik vergeet te voelen hoe het met mij is…

Ken jij je eigen strenge subpersoon? Welk gedrag laat je dan zien? Neem je de tijd om het bij jezelf waar te nemen? Hoe ziet jouw strenge deel eruit?

Tijdens een coachtraject doorlopen we altijd een aantal stappen in het bewust worden van een deel van je.

  1. Herkennen
  2. Verkennen
  3. Erkennen
  4. Accepteren

Dit proces zorgt ervoor dat je je strenge kant meer bewust wordt en dat je meer kunt gaan kiezen wanneer je deze inzet.
De strenge vormt een trio met de innerlijke criticus en de perfectionist. De komende tijd komen deze twee aan bod.

Wil je meer lezen over de vorige subpersonen die wij behandeld hebben?

Hier vind je Subpersoon I: “De Slavendrijver”

Hier vind je subpersoon II: “De Innerlijke Saboteur”