MAG JIJ EGOISTISCH ZIJN?

Het is onze vierde coachsessie en het voornemen voor deze sessie is om in te zoomen op haar egoïst. Dat wil ze graag, want ergens voelt ze dat ze deze kant (subpersoon) in zichzelf nodig heeft om grenzen aan te geven en niet weer in een burn-out te raken.

De eerste drie sessies hebben veel inzichten gegeven over haar pleaser: dat deel in haar dat grenzen overgaat om anderen te behagen. Het is haar heel helder geworden dat de pleaser handelt vanuit de angst om afgewezen te worden en graag erkenning, waardering in de buitenwereld haalt door het iedereen naar de zin te maken. Het liefst wil ze weg van de pijn en de emotie onder het gedrag van de pleaser. Toch geeft het toelaten hiervan haar veel lucht en ruimte.

In dit proces van bewustwording, is er altijd een moment waarop de we tegenpool van een primaire subpersoon* gaan verkennen.
We leven in een duale wereld, dus er is altijd een tegenpool aanwezig.
Soms denken mensen van niet en kunnen ze er moeilijk contact mee maken, omdat deze subpersonen “verstoten” zijn. Het is gedrag waar je vroeger op afgewezen werd of waar veel oordeel op was. Dus hebben we dit ver weg in ons onderbewuste gestopt en zijn we nog meer van het gedrag gaan vertonen dat ons wel erkenning en waardering bracht.

In het geval van deze jonge vrouw, Eva, zei haar moeder vaak: “als we allemaal wat voor een ander doen, wordt de wereld een stuk mooier.
Als kind heeft ze dit goed in de oren geknoopt. Op zich niks mis mee, alleen is ze haar eigen behoeftes en grenzen daarbij vergeten.

Als ze op de kruk van de egoïst gaat zitten, verandert direct haar hele houding en energie. Ik zie een kordate jonge vrouw en ook in de antwoorden die ze geeft op mijn vragen, klinkt ze heel helder, rustig en duidelijk:

  • Eva** wil me niet echt in haar leven hebben, wat heel jammer is, want ik heb hele goede ideeën.
  • Ik ben juist heel zorgzaam als het over Eva gaat. Ik zorg ervoor dat ze op tijd rust neemt en gezond blijft. Ik kom alleen nu pas tevoorschijn als Eva al te ver is gegaan.
  • Ze mag zich best aanpassen aan anderen, alleen moet ze niet loslaten wat goed voor haar is. Daar is niks egoïstisch aan.

Het is een openbaring voor haar om te ontdekken dat wat zij als egoïsme betitelt, het eigenlijk helemaal niet is. Het is juist zelfzorg.
Dat kunnen we met ons hoofd allemaal wel bedenken, het daadwerkelijk ook zo voelen in je eigen lijf is toch wat anders. Het ervaren en voelen in je lichaam is precies hetgeen wat zo belangrijk is om een patroon te doorbreken. Voelen is heel wat anders dan weten.

Als laatste vraag ik nog hoe Eva ervoor kan zorgen dat ze deze subpersoon wat vaker toelaat in haar leven? Dat is immers waar het over gaat: dat ze weer keuzevrijheid gaat ervaren in lastige situaties en daarvoor heeft ze beide subpersonen nodig. Het antwoord kwam heel snel:

“Door tijd te nemen en te voelen wat mijn lijf nodig heeft. “

Het is zo mooi en de essentie is elke keer weer zo simpel: naar binnen gaan en voelen, voelen, voelen. Dat is werkelijk het enige dat we hoeven te doen.

Onze subpersonen kennen vele lagen. Zo ook de egoïst. Oordelen zitten ons vaak in de weg om deze diepere lagen in onszelf te onderzoeken of dit gedrag ook werkelijk te laten zien in het dagelijkse leven. De volgende nieuwsbrief besteden dus maar eens aandacht aan deze subpersoon: de oordelaar.

 

subpersoon die veel aanwezig is in het dagelijkse leven.
** vanwege privacy is hier een andere naam gebruikt.

 

PS: als reactie op deze blog appt ze mij: “Na onze sessie is de keuze maken die goed voor me is echt een stuk makkelijker geworden!”
Dit is voor mij het fijne aan het werken met subpersonen: het werkt heel diepgaand op de onderliggende pijn en tegelijk ook heel praktisch, waardoor je in je dagelijkse leven ook echt wat verandert. Daar gaat het tenslotte om!


Wil je meer lezen over de vorige subpersonen die wij behandeld hebben?

Hier vind je Subpersoon I: ” De Slavendrijver”

Hier vind je Subpersoon II: “De Innerlijke Saboteur”

Hier vind je Subpersoon III: “De Strenge”

Hier vind je Subpersoon IV: “De Innerlijke Criticus”

Hier vind je Subpersoon V: “Het innerlijke kind”

Hier vind je Subpersoon VI: “De Perfectionist”

Hier vind je Subpersoon VII: “De Pleaser”