1 januari zijn wij beiden gestart met “Een cursus in Wonderen”. Wat een geweldige naam hè! Het is geen standaard cursus (wat is standaard überhaupt..?) Het is een boek met 365 lessen, 1 les voor elke dag. Wat het boek je leert is kortweg gezegd: wonderen geven en ontvangen. Wie wil dit nu niet? Ikke wel!

Wat is er voor nodig om deze wonderen te geven en te ontvangen?
Allereerst is de realisatie dat wij in een droomwereld (een illusie) leven belangrijk. Deze illusie is gebaseerd op het idee dat we denken dat we onze persoonlijkheid, ons ego, onze gedachten zijn. We worden allemaal met ego geboren. Het geeft ons een soort middelpunt van waaruit we de wereld bekijken. Dit ben ik, onze persoonlijkheid, ons zelfbeeld. Het ego wil iemand zijn en dus is er ook de constante angst om door de mand te vallen. Want we zijn niemand.

Op ego gebaseerde gedachten redeneren eigenlijk altijd vanuit tekort, angst en twijfel en het tegenovergestelde van liefde en vertrouwen. Het representeert het deel van jou dat nog niet verbonden is met jouw kracht en heelheid, met wie je werkelijk bent, met je liefde, hartenergie en vertrouwen.

De cursus helpt je vervolgens om te ontwaken uit die illusie van het ego.
Door de cursus leer je je ego kennen en word je je bewust wanneer je ego aan het woord is. Doe het maar eens: word je maar eens bewust hoe vaak je gedachten hebt, die in essentie gebaseerd zijn op: twijfel, angst om niet geliefd te zijn, om de controle te verliezen, niet goed genoeg te zijn.
Het is nodig je hiervan bewust te worden, omdat dit het luisteren naar de stem van de liefde in jou in de weg staat.

De wonderen uit dit boek betreffen dus een innerlijke omslag: te leren kijken vanuit liefde in plaatst vanuit ons beperkte ego (zogenaamd feitelijke gedachtewereld).
Elke keer als we onze ego-gedachten en ego-waarnemingen loslaten en kiezen voor liefde, noemt de Cursus dat een wonder. De Cursus helpt je om alles wat deze liefde en dus wonderen in de weg staat: elke blokkade van het ego, aan te kijken en weg te nemen.

Uiteindelijk is de hele Cursus erop gericht je in contact te brengen met jouw eigen centrum van zuiver zelfbewustzijn, stilte en wil. In dat centrum is alleen maar liefde. Als je daar vertoeft is de hele wereld een wonder en zo brengt het doen van de Cursus je uiteindelijk thuis.

  • Hierbij deel ik een aantal ideeën van de afgelopen maand, waarop de lessen van die dag gebaseerd zijn.
  • Ik voel onvrede omdat ik iets zie dat er niet is.
  • Ik zie niets zoals het nu is.
  • Ik zie geen neutrale dingen
  • Mijn gedachten betekenen niets.
  • Ik zie niet wat mijn hoogste belang is.
  • Ik ben niet de enige die de gevolgen van mijn gedachten ervaart.

Zoals altijd is er niet één waarheid of één weg. Het voelt goed om hier mee bezig te zijn, door weerstand heen het idee toch toe te passen, te oefenen en te ervaren wat het doet. Het geeft ook structuur aan de dag.
Nog 340 dagen te gaan!